Tarihi Sinop Cezaevi "Anadolu'nun Alkatraz'ı" olarak bilinmekte. 1999 yılında kapatılıp müzeye çevrilmiş. Giriş ücreti 6 lira. Bu tür yerler "Dark Turizm" olarak adlandırılmakta ve sadece bu cezaevi bile Sinop'a gitmek için iyi bir neden.
Eşkiya Dunyaya Hukumdar Olmaz, Parmaklıklar Ardında , Pardon başta olmak uzere birçok filme, diziye ve şarkıya ev sahipliği yapmış.Kale duvarlarının arasında yer alıyor Cezavi.Bundan yaklaşık 4000 yıl once bolgenin hâkimi Gaskalılar tarafından inşa edilmiş. 1586 yılından beri cezavi olarak kullanılmaktaymış. Surların yuksekliği 18 metreye kadar uzanmakta. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde şoyle bahseder " Buyuk ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asilır nice azılı mahkumları vardir. Burçlarında gardiyanlar ejdarha gibi dolaşir. Tanri korusun, oradan mahkum kaçirtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.
Sinop tarihimizde yer alan tecrit şehirlerden biri. Birçok politikacı, yazar ve şair burada infazları için kalmış. Şiirleriyle gonlumuze kazınan Sabahattin Ali de bunlardan biri. Yaklaşık bir sene burada kalmış ve Cumhuriyet'in 10'uncu yıl kutlamalarında getirilen af ile çıkmış. Başta "Aldırma Gonul" şiiri ve "Kuyucaklı Yusuf" romanı olmak uzere burada birçok eserini yazmıştir. Bu eserlerin bazilari kaldigi odanin duvarinda sergilenmekte.
Sabahattin Ali dışında Kerim Korcan, Osman Deniz, Mustafa Suphi gibi isimler de burada kalmış. Muzeye şehir merkezinden kalkan minibuslerle kolayca ulaşabilirsiniz.